SupportNyheterKontakt

Petit-chouer (klassiska franska pâte à choux)

Koka upp vattnet, saltet och det kalla smöret skuret i små bitar i en kastrull. När blandningen har kokats upp, stäng av värmen och tillsätt allt mjöl på en gång och vispa kraftigt med hjälp av en träsked. 
Man bör snabbt få till resultat att en degboll bildas. Den här ska lätt kunna frigöra sig från kastrullens väggar.


När degbollen väl har bildats, torkar du den på låg värme i några sekunder samtidigt som du knådar den kraftigt. 
Lägg degen i en skål medan du fortsätter att knåda den med träskeden.

Knäck det första ägget i en ramekin och tillsätt det till degbollen samtidigt som du rör om kraftigt tills det är perfekt integrerat.

Upprepa med de följande äggen fram till det näst sista. 
Knäck det sista ägget och vispa det i ramekinen.

Tillsätt hälften av ägget och kontrollera degens konsistens? Denna bör vara mjuk och bilda en liten böjd topp i änden av träskeden.

Tillsätt vid behov den andra halvan av ägget.

På en lätt smörad bakplatta formar du petit-chouerna med hjälp av en glassked doppad i blandningen ägg vispat med lite mjölk för att få den gyllene ytan på bakverken.

Placera petit-chouerna i den förvärmda ugnen vid 200 °C under 15 minuter. Var noga med att inte öppna ugnen och sänk sedan temperaturen till 180 °C under ytterligare 10 minuter. 
Sänk temperaturen till 150 C° och sätt ugnsluckan lite på glänt.

Låt petit-chouerna torka i den något öppna ugnen under minst 30 minuter.

När de har svalnat, kan de fyllas med vaniljkräm eller vispgrädde.

För 8 personer 

Svårighetsgrad:Enkel 

Förberedelser:20 min 

Tillagning:20 min + 30 min 

TILLBEHÖR LACANCHE 

Gasbrännare eller induktions-/glaskeramikhäll

Ugn

Ingredienser 

Petit-chouer:

  • 1,25 l vatten
  • 200 g siktat mjöl
  • 100 g smör
  • 1 nypa salt
  • 4 hela ägg

Blandning för att få den önskade gyllene ytan:

  • 1 helt vispat ägg
  • 0,2 dl mjölk
     

REDSKAP 

  • 1 skål
  • 1 träsked
  • 1 kastrull
  • 1 bakplatta
  • 1 liten eller medelstor glassked