För såsen:
- Skär blomkålen i små buketter, skölj och torka.
- Lägg dem i kastrullen av rostfritt stål med grädden, saltet och den nymalna pepparn.
- Täck över och sjud försiktigt under 35 minuter och rör om mycket ofta.
- Mixa sedan mycket fint med en stavmixer och tillsätt smöret lite i taget.
- Tillsätt några droppar nypressad citronjuice.
- Passera sedan blandningen genom silen med hjälp av slickepotten för att pressa igenom blomkåls- och gräddblandningen.
- Håll den varm.
För mousselinen:
- Förvärm universalpannan inställd på 95 °C på ångfunktionen.
- Förbered alla ingredienserna för mousselinen – Viktigt! Alla ingredienserna ska vara riktigt kalla.
- Skölj och torka pilgrimsmusslorna.
- Rengör musslorna (ta bort nerven och eventuella svarta partiklar) och rengör korallen för att ta bort alla fibrösa rester.
- Lägg pilgrimsmusslorna och korallen i matberedaren. Pulsera matberedaren för att få en slät puré.
- Tillsätt saltet och pepparn, saffranet och ägget plus äggvitan.
- Pulsera igen för att få en alldeles slät textur eller konsistens och var försiktig så att blandningen inte värms upp.
- Blanda i grädden som ska vara riktigt kall, fortfarande med pulsering tills en mycket jämn konsistens uppnås.
- Passera den resulterande mousselinen genom den fintrådiga silen med hjälp av slickepotten för att ta bort alla oönskade detaljer.
- Fyll mousselinen i de skålformiga formarna, och se till att inga luftbubblor finns kvar samt jämna ut ytorna när alla formar har fyllts.
- Täck formarna med en bit bakplåtspapper genom att täcka hela mousselinens yta riktigt väl.
- Placera formarna i en perforerad behållare och placera den i universalpannan.
- Tillaga mousselinerna i universalpannan under runt 12 till 15 minuter (beroende på formarnas storlek), kontrollera tillagningen var 5:e minut med spetsen på en kniv. Kniven ska komma ut ren och utan spår.
- Lägg försiktigt upp mousselinen på tallriken den ska serveras på när den är färdig.
- Ringla blomkålskrämen runt mousselinerna på tallrikarna eller täck dem med den och dekorera med en tesked forellrom ovanpå, eller lägg romkornen ett i taget på blomkålskrämen och avsluta med dill- och gräslöksblommor.
För 6 personer
Svårighetsgrad:
Förberedelser:20 min
Tillagning:12 till 15 min
TILLBEHÖR LACANCHE
Gasbrännare, induktions- eller glaskeramikhäll
Universalpanna + Med perforerade gastrokorgar
Ingredienser
Mousseline med pilgrimsmusslor:
- 300 g pilgrimsmusslor med korall
- 10 g salt
- 5 g vitpeppar finmalen
- 1 helt ägg
- 1 äggvita
- 350 g grädde (35 %)
- En liten nypa saffranspulver av god kvalitet
Sås:
- 1 litet blomkålshuvud
- 0,35 dl grädde
- 1/2 ekologisk citron
- 30 g smör
- Salt, peppar, nymalen vit
Garnering:
- 100 g forellrom
- Ett par kvistar dill
- Strö över ett par smulade gräslöksblommor, finklippt gräslök eller små buketter av lila blomkå
REDSKAP
- 1 matberedare
- 1 stavmixer
- 3 skålar
- 1 slickepott i silikon
- 1 kastrull i rostfritt stål
- 1 finhålig sil
- 6 skålformiga silikonformar av samma slag (eller andra individuella former)