SupportNyheterKontakt

Mousseline med pilgrimsmusslor på en bädd av blomkålskräm

För såsen:

  1. Skär blomkålen i små buketter, skölj och torka.
  2. Lägg dem i kastrullen av rostfritt stål med grädden, saltet och den nymalna pepparn.
  3. Täck över och sjud försiktigt under 35 minuter och rör om mycket ofta.
  4. Mixa sedan mycket fint med en stavmixer och tillsätt smöret lite i taget.
  5. Tillsätt några droppar nypressad citronjuice.
  6. Passera sedan blandningen genom silen med hjälp av slickepotten för att pressa igenom blomkåls- och gräddblandningen.
  7. Håll den varm.


För mousselinen:

  1. Förvärm universalpannan inställd på 95 °C på ångfunktionen.
  2. Förbered alla ingredienserna för mousselinen – Viktigt! Alla ingredienserna ska vara riktigt kalla.
  3. Skölj och torka pilgrimsmusslorna.
  4. Rengör musslorna (ta bort nerven och eventuella svarta partiklar) och rengör korallen för att ta bort alla fibrösa rester. 
  5. Lägg pilgrimsmusslorna och korallen i matberedaren. Pulsera matberedaren för att få en slät puré.
  6. Tillsätt saltet och pepparn, saffranet och ägget plus äggvitan.
  7. Pulsera igen för att få en alldeles slät textur eller konsistens och var försiktig så att blandningen inte värms upp.
  8. Blanda i grädden som ska vara riktigt kall, fortfarande med pulsering tills en mycket jämn konsistens uppnås.
  9. Passera den resulterande mousselinen genom den fintrådiga silen med hjälp av slickepotten för att ta bort alla oönskade detaljer.
  10. Fyll mousselinen i de skålformiga formarna, och se till att inga luftbubblor finns kvar samt jämna ut ytorna när alla formar har fyllts.
  11. Täck formarna med en bit bakplåtspapper genom att täcka hela mousselinens yta riktigt väl.
  12. Placera formarna i en perforerad behållare och placera den i universalpannan. 
  13. Tillaga mousselinerna i universalpannan under runt 12 till 15 minuter (beroende på formarnas storlek), kontrollera tillagningen var 5:e minut med spetsen på en kniv. Kniven ska komma ut ren och utan spår.
  14. Lägg försiktigt upp mousselinen på tallriken den ska serveras på när den är färdig.
  15. Ringla blomkålskrämen runt mousselinerna på tallrikarna eller täck dem med den och dekorera med en tesked forellrom ovanpå, eller lägg romkornen ett i taget på blomkålskrämen och avsluta med dill- och gräslöksblommor. 

För 6 personer 

Svårighetsgrad: 

Förberedelser:20 min 

Tillagning:12 till 15 min 

TILLBEHÖR LACANCHE 

Gasbrännare, induktions- eller glaskeramikhäll

Universalpanna + Med perforerade gastrokorgar

Ingredienser 

Mousseline med pilgrimsmusslor:

  • 300 g pilgrimsmusslor med korall
  • 10 g salt
  • 5 g vitpeppar finmalen 
  • 1 helt ägg
  • 1 äggvita
  • 350 g grädde (35 %)
  • En liten nypa saffranspulver av god kvalitet

Sås:

  • 1 litet blomkålshuvud
  • 0,35 dl grädde
  • 1/2 ekologisk citron
  • 30 g smör
  • Salt, peppar, nymalen vit

Garnering:

  • 100 g forellrom
  • Ett par kvistar dill
  • Strö över ett par smulade gräslöksblommor, finklippt gräslök eller små buketter av lila blomkå

REDSKAP 

  • 1 matberedare
  • 1 stavmixer
  • 3 skålar
  • 1 slickepott i silikon
  • 1 kastrull i rostfritt stål
  • 1 finhålig sil 
  • 6 skålformiga silikonformar av samma slag (eller andra individuella former)