SupportNyheterKontakt

Coq au vin

Detta recept kräver tillagning av en marinad (marineringstid: 12 timmar).

 

  1. Marinera kycklingen (alt. tuppen) i vinet, vitlöken och örterna i skålen under 12 timmar.
  2. Bryn bacontärningarna i grytan och ställ åt sidan.
  3. Ta upp fågelbitarna ur marinaden och torka dem lätt.
  4. Bryn dem i grytan med lite matolja.
  5. Häll marinaden som du i förväg har passerat genom chinois-silen över fågeln. Lägg till baconbitarna.
  6. Smaka av och låt sjuda i 1,5 till 2 timmar under lock på sjudplattan.
  7. Ta upp fågelbitarna och lägg dem på ett serveringsfat.
    Ställ dem åt sidan i ugnen vid 70 °C.
  8. För tillagningen av såsen, knåda eller blanda väl 40 g smör med matskeden mjöl (beurre manié eller toppredning).
  9. Ställ marinaden på sjudplattan, värm upp den något och bland sedan ner toppredningen stegvis med hjälp av en visp, följt av en reduktion till önskad konsistens.
  10. Fräs champinjonerna på hög värme i smöret.
  11. Fördela champinjonerna på fågeln. Nappera med såsen. Servera.

För 6 personer 

Svårighetsgrad:Medel 

Förberedelser:12 h - 30 min 

Tillagning:1 h 30 till 2 h 

TILLBEHÖR LACANCHE 

Snabbverkande brännare

Sjudplatta

Ingredienser 

  • 1 kyckling (eller tupp som i originalreceptet) 
på runt 2,5 kg skuren i bitar
  • 1 eller 2 flaskor med rött ”Bourgognevin” eller liknande
  • 1 större skiva tärnat lättsaltat bacon skuret i tärningar
  • 10 smålökar
  • 1 matsked mjöl
  • 100 g smör (40 g för svamparna och 60 g för såsen)
  • 500 g champinjoner
  • 1 knippe med timjan, lagerbärsblad och persilja (bouquet garni)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt, peppar, matolja    

REDSKAP 

  • 1 stekpanna
  • 1 gjutjärnsgryta*
  • 1 stor glasskål
  • 1 chinois (konformad, rostfri finmaskig sil)
  • 1 hålslev
  • 1 visp
  • 1 köttsticka
  • 1 liten glasramekin
  • 1 mellanstor slev 
  • 1 serveringsfat