Detta recept kräver tillagning av en marinad (marineringstid: 12 timmar).
- Marinera kycklingen (alt. tuppen) i vinet, vitlöken och örterna i skålen under 12 timmar.
- Bryn bacontärningarna i grytan och ställ åt sidan.
- Ta upp fågelbitarna ur marinaden och torka dem lätt.
- Bryn dem i grytan med lite matolja.
- Häll marinaden som du i förväg har passerat genom chinois-silen över fågeln. Lägg till baconbitarna.
- Smaka av och låt sjuda i 1,5 till 2 timmar under lock på sjudplattan.
- Ta upp fågelbitarna och lägg dem på ett serveringsfat.
Ställ dem åt sidan i ugnen vid 70 °C. - För tillagningen av såsen, knåda eller blanda väl 40 g smör med matskeden mjöl (beurre manié eller toppredning).
- Ställ marinaden på sjudplattan, värm upp den något och bland sedan ner toppredningen stegvis med hjälp av en visp, följt av en reduktion till önskad konsistens.
- Fräs champinjonerna på hög värme i smöret.
- Fördela champinjonerna på fågeln. Nappera med såsen. Servera.
För 6 personer
Svårighetsgrad:Medel
Förberedelser:12 h - 30 min
Tillagning:1 h 30 till 2 h
TILLBEHÖR LACANCHE
Snabbverkande brännare
Sjudplatta
Ingredienser
- 1 kyckling (eller tupp som i originalreceptet) på runt 2,5 kg skuren i bitar
- 1 eller 2 flaskor med rött ”Bourgognevin” eller liknande
- 1 större skiva tärnat lättsaltat bacon skuret i tärningar
- 10 smålökar
- 1 matsked mjöl
- 100 g smör (40 g för svamparna och 60 g för såsen)
- 500 g champinjoner
- 1 knippe med timjan, lagerbärsblad och persilja (bouquet garni)
- 2 vitlöksklyftor
- Salt, peppar, matolja
REDSKAP
- 1 stekpanna
- 1 gjutjärnsgryta*
- 1 stor glasskål
- 1 chinois (konformad, rostfri finmaskig sil)
- 1 hålslev
- 1 visp
- 1 köttsticka
- 1 liten glasramekin
- 1 mellanstor slev
- 1 serveringsfat